Majas kuriosa

En väldigt ytlig dagbok.

Vitare vitt

Kategori: Tips


Efter min släkting som gått bort har jag fått fina gamla bomullslakan. Fast när jag skriver fina så ska man kanske tillägga att de påminde mer om gul snö än nysnö, om man säger så. 

Efter lite sökande på nätet hittade jag ett förslag på lösning, i dubbel bemärkelse, klorin och vatten. 

Jag lät textilerna ligga i en hink tillsammans med vatten och en dryg deciliter klorin. Det luktade badhus i hela lögenheten vilket framkallade härliga badhusminnen från barndomen. 

Sedan la jag in allt i tvättmaskinen med en skvätt till, men inget tvättmedlen. Det blev så fint. 


I massa trådar jag läste ratade man klorin på grund av miljön, men om man beaktar vad det kostar på miljön att göra nya textilier så tror jag att jag är förlåten. 

ajam

Som Alladins lampa

Kategori: Inredning

Jag har putsat och putsat mässing idag. Dessa två kommer också från min avlidna släkting. En är egentligen min yngstas brors, men som ni ser så tar jag väl hand om den tills han vill ha den. 



Recept på puts finns i tidigare inlägg. Sök efter husmorstips. 

ajam

Någon annans hem i mitt

Kategori: Allmänt

Den som har mest saker när den dör vinner, har många sagt som en kommentar om vårt samhälle, så har även jag. 

I onsdags förlorade min familj en äldre släkting och min mormor ärver honom. Detta innebär att mina föräldrar, jag och mina syskon har haft mycket att göra de senaste dagarna. Städa, plocka, sortera, minnas, undra och förundras. 

Jag har fått ganska många saker. Det värmer. Jag fick även mycket medan han levde. Han var en av de givmildaste personer jag träffat. Det gör att mitt hem  nu är fyllt av små påminnelser av en gammal man jag känt och hans båda fruar. Tack för allt! Här ser ni en bråkdel. 


"Cuba" av Rörstrand. 


Massor av retro-prylar i teak och glas.

ajam

Rebsa, ordna och sorta

Kategori: Tips


Jag kunde inte ha formulerat det bättre själv:

http://hemma.aftonbladet.se/2014/12/15-lojligt-enkla-tips-som-ger-dig-ordning-for-alltid/

ajam

Små vaser från H&M

Kategori: Shopping


Ett litet tips till dig som tycker att vasen från Svenskt Tenn (som är tänkt att odla ekar i) är ondödigt dyr finns ett fint alternativ från H&M Home för 99 kr.

ajam



Färgglada detaljer

Kategori: Inredning

Nu räcker det väl med vinter? Vi hade ju snö på julafton och det snöade i st Petersburg där jag spenderade veckan efter. Jag smyg-plockar bort julen lite i taget och inreder med färgglada vitaminkickar.

En randig tiger i trä köpt i antik-butik i st Petersburg för ungefär 60 kr. Jag har ingen aning om den är antik eller var den kommer ifrån men det bryr jag mig inte om. 


I vardagsrummet har jag ställt mina nya ljusstakar från iittala tillsammans med två souvenirer från samma land som ovan. De får sällskap av berså-tallrik som agerar ljusfat (köpt på Tradera för 100 k). Bordet fick jag av sambon i julklapp. 


Nu ska jag sortera olösta tidningar.

ajam



Odla ditt eget träd

Kategori: Inredning

Eller varför inte en hel liten park? I oktober plockade jag ekollon som jag la i blöt i En liten skål i köksfönstret. Jag var mäkta nöjd med mitt lilla hipster-projekt. Ingenting hände förutom att det blev alger i skålen. Men så på juldagen upptäckte jag en liten vit tråd/knopp, ja alltså en rot, som kämpat ut. Då tog jag två knappnålar som jag tryckte i sidorna av ekollonet och stoppade ner den i Estrid Ericsons ekollon-vas. 



Så här ser den ut nu. Håll tummarna nu! 


ajam